Een woningmarkt met veel facetten

Parijs bestaat uit 20 deelgemeenten of 'arrondissements', elk met een eigen stadhuis of 'mairie'. Deze arrondissements liggen als een slakkenhuis om elkaar heen gedraaid met als startpunt het plein van het stadhuis, l'Hôtel de Ville.

parijs arrondissementen

Proef de couleur locale van elke wijk

De oudste delen van de stad zijn het 1e tot en met het 4e arrondissement op de rechteroever van de Seine. Daar bevindt zich de intieme “Marais”. Het 5e is het domein van de studenten van de Sorbonne en het Pantheon. Het 6e staat kortweg voor Saint-Germain-des-Prés en le Jardin du Luxembourg. In het 7e vindt u veel statige ambassades, de Eiffel toren en musée Rodin. Het 8e huisvest de regeringsgebouwen en de Champs-Elysées. In het 9e heerst een romantische literaire sfeer. Het 10e is een gemengde wijk met grote treinstations zoals Gare du Nord. In het 11e vindt u de bohémien sfeer van de Bastille. Het 12e en 13e hebben enkele verrassende architectuur projecten en veel ruimte rondom de Seine. Het 14e en 15e op de linkeroever zijn authentieke wijken met talloze kleine winkeltjes en Gare Montparnasse. Het 16e met Trocadéro en Auteuil is gewild bij buitenlanders en expats. Het 17e is sterk in beweging met gigantische nieuwbouw onder meer voor de Olympische Spelen van 2024. Het 18e herbergt de twee gezichten van Montmartre: het toeristische en het verstilde. Het 19e heeft de charme van het Canal Saint Martin. En het 20e is beroemd vanwege de begraafplaats Père Lachaise. Elk arrondissement heeft kortom zijn eigen charmes.

Meer vraag dan aanbod

In de afgelopen 10 jaar zijn de onroerend goed prijzen in Parijs en de directe voorsteden flink gestegen. De vraag naar woningen is groot, terwijl het aanbod beperkt is, en vaak van matige kwaliteit. Een appartement van goede kwaliteit dat redelijk is geprijsd, wordt zeer snel verkocht. Dat gebeurt soms letterlijk binnen enkele uren. U krijgt in zo'n geval maar heel weinig tijd om een bod te doen, en dan geldt: 'voor u een ander'. Als koper heeft u overigens nog 10 dagen bedenktijd nadat u uw handtekening onder de koopovereenkomst hebt gezet. U kunt dan zonder verdere plichtplegingen van de overeenkomst af.

Stijgende prijzen

De woningprijzen in Parijs hebben vanwege de Covid pandemie, de stijgende hypotheekrente, inflatie, energie prijzen alsmede door de oorlog in Oekraïne een pas op de plaats gemaakt (-6,8% op jaarbasis en -3,0% op kwartaalbasis) tot eind december 2023. Verwacht wordt dat de prijzen in 2024 licht dalen (-2 à -5%) gegeven de economische en sociale gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de gestegen hypotheekrente tarieven. De Olympische Spelen in Parijs van 2024, de nog steeds grote vraag en het geringe aanbod hebben een matigend effect op een eventuele prijsdaling. Eind december 2023 kwam de gemiddelde kooprijs per m2 uit op 9.770 euro. Sinds 2018 zijn de prijzen per m2 woonruimte gemiddeld met 2,1% omhoog gegaan.

Appartementen met een buitenruimte, een balkon of terras, zullen een pré hebben. Op de korte termijn zijn de Olympische Spelen van 2024 een aanjager van de vraag naar huizen. De hypothecaire rentetarieven zijn met een tarief van omstreeks 4,0% (voor 15 jaar vast) op dit moment nog steeds relatief laag te noemen, al vertonen ze voorlopig nog een stijgende lijn. De Franse banken eisen voor het verstrekken van een hypotheeklening over het algemeen een eigen inleg van zo'n 25% van de totale aankoopsom.

De gemiddelde prijs die u voor een appartement in Parijs betaalt, is nu dus zo'n 9.770 Euro per m2. Achter dit gemiddelde gaan grote verschillen schuil. In het 18e arrondissement, kunt u misschien nog iets vinden voor 7.090 Euro per m2, maar kunt u tussen 12.500 en 25.000 Euro per m2 betalen in de meer gewilde arrondissementen (1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e, 7e, 8e, 9e, 10e, 11e, 16e, 17e).

Voor elke smaak wat wils

Buitenlandse kopers vallen vaak op appartementen in mooie, statige en oudere gebouwen, die ze associëren met Parijs. Dat zijn bouwstijlen als 'Hausmannien', Art Nouveau, Art Deco, Pierre de Paris of Pierre de Taille. Op de foto's hiernaast ziet u enkele voorbeelden van deze stijlen. Moderne en recente gebouwen vallen minder vaak in de smaak. Ook de lokale bevolking waardeert deze klassieke stijlen en daarom zijn appartementen in zulke mooie gebouwen meestal duurder. De faciliteiten in moderne gebouwen zijn echter vaak beter: het gebouw is meestal voorzien van een lift, een fietslokaal en vaak een garage (dat laatste wel tegen een meerprijs).

Van (piep) klein tot (zeer) groot

Appartementen in Parijs zijn in alle maten te koop. Het begint bij een oppervlak van 10 tot 15 m2 voor een kleine studio of 'chambre de bonne', tot 350m2 voor prestigieuzere familieappartementen. Een appartement met 1 slaapkamer is meestal minimaal 35 - 45 m2 groot, en u vindt 2 slaapkamers op oppervlaktes van minimaal 55-65 m2.

Binnen of net buiten de Boulevard Périphérique

De buitenwijken van Parijs beginnen officieel net buiten de centrale ringweg of 'Boulevard Périphérique'. In de buitenwijken ten zuiden en ten westen van de binnenstad, zoals Neuilly, Issy-les-Moulineaux en Vincennes, betaalt u vrijwel net zoveel voor een appartement als in het hart van de stad. In de verder weg gelegen buitenwijken, en in minder mooie voorsteden, kunt u goedkoper uit zijn. Maar dan maakt u niet meer echt deel uit van het dagelijkse Parijse leven zoals de meeste potentiële huizenkopers uit het buitenland zich dat voorstellen. Als vuistregel geldt: het Parijs waar de meeste buitenlanders van dromen, houdt op waar de metrolijnen hun eindpunt hebben.

parisscarabee-annemiek-and-frank-visiting-a-potential-flat-e1552089177301-768×577

Contact

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op. Wij zijn per telefoon 7 dagen per week van 09.00 uur ’s ochtends tot 22.00 ’s avonds bereikbaar. U kunt ons ook een e-mail of WhatsApp bericht sturen.

Telefoon en Whatsapp:
In Nederland: + 31 6 11 24 35 12
In Frankrijk: + 33 6 47 41 83 52

Email: info@parisscarabee.nl

Overige internationale vertegenwoordigers

 

Ga naar ons contactformulier